Nyhet 28 apr 2016

Så blir ditt valborgsmässofirande ännu bättre

På lördag är det valborgsmässoafton och i många studentstäder har alkohol fortfarande en central roll i firandet. Men på flera platser i landet genomförs aktiviteter för att förändra alkoholkulturen på valborg.

Sveriges förenade studentkårer (SFS) och IQ driver tillsammans satsningen Bästa Festen med syftet att skapa en smartare och mer inkluderande alkoholkultur i studentlivet. Inför valborg har flera studentkårer och nationer som ingår i satsningen arbetat för att erbjuda ett valborgsmässofirande där alkohol finns med - men inte står i fokus.

- Många studenters valborgsfirande är starkt förknippade med alkohol. Alkoholnormen är stark och därför är det glädjande att många av de medverkande kårerna och nationerna i Bästa Festen jobbar med att skapa alkoholsmarta valborgsarrangemang, säger Juan-Pablo Roa, vd på IQ.

Inför valborg anordnar Västgöta Nation i Uppsala en loungefest med tropiskt tema, alkoholfria drinkar och aktiviteter som pingis och fotbollsspel. Festen är tänkt som ett komplement till den traditionsenliga ”Oktoberfesten” som pågår samtidigt. På nationerna i Uppsala pågår dessutom kampanjen ”Varannan vatten” där det under valborg kommer att delas ut gratis vattenflaskor. Även på Mälardalens högskola delas vattenflaskor ut till studenter.

I Östersund arrangerar studentkåren vid Mittuniversitetet ”Campuskampen” där fokus under dagen ligger på aktiviteter snarare än på alkohol. På kvällssittningen ingår inte heller alkohol utan får köpas till av de som så önskar.

Caroline Sundberg, ordförande för SFS, ser positivt på att många av landets studentkårer och nationer väljer att arrangera valborgsfestligheter där alkoholen inte står i centrum. - Det kul att se en variation av aktiviteter under valborgsfirandet på kårerna och nationerna runt om i landet där alkohol inte är den centrala aktiviteten. En alkoholsmart valborg borde vara en självklarhet, dagen blir både längre och roligare för fler.

Tre tips till dig som är student inför valborg:

  1. Drick varannan vatten - Valborgsmässoafton är lång, festa med omdöme och drick varannan vatten.
  2. Alkoholtjata inte - Respektera om någon inte vill dricka alls eller dricka mindre alkohol. Alla är inte likadana, det är allas ansvar att få människor att känna sig inkluderade.
  3. Ifrågasätt alkoholnormen - Fundera kring alkoholens roll i samband med valborg. Har du idéer och tankar kring hur valborgsmässofirandet och alkoholens roll kan förändras? Om ja, berätta för din studentkår eller nation.

För mer information om satsningen besök www.bastafesten.se eller kontakta: Caroline Sundberg, ordförande SFS, 08-545 701 05, caroline.sundberg@sfs.se Juan-Pablo Roa, vd IQ, telefon 0709-79 58 55, juan-pablo@iq.se

Se alla nyheter